Districkt Recipes

Districkt Recipes

Je hebt DISTRICKT coffee bij ons gekocht. Super leuk!! Maar nu? Hoe maak je nou de lekkerste koffietjes thuis? 60 gram koffie op 1 liter water. Dat is eigenlijk een vuistregel. Maar wat nou als je maar 1 kopje koffie wilt? We hebben voor jullie alvast ‘basis’ recepten uitgewerkt die altijd lekker moeten zijn voor onderstaande zetmethoden. Vanuit deze basis kan jezelf altijd nog gaan experimenten om jouw perfecte kop DISTRICKT coffee te krijgen.

Good luck!

Het is goed om te weten dat we voor deze recepten gewerkt hebben met Spa Blauw. Ja, het soort water maakt een groot verschil, want dat is waar je kopje koffie toch voor het grootste gedeelte uit bestaat…

Benodigdheden: weegschaal, timer, filter, waterkoker, koffiemolen/gemalen koffie

Gear filter koffies


V60/Kalita

16 gram koffie
300 gram water (96 graden)

Maak het filter eerst nat, zodat je de papiersmaken van het filter niet in je koffie krijgt. Hiermee zorg je er tegelijkertijd voor dat je het kannetje van de filter voorverwarmd. Doe de gemalen koffie in het filter. Voor filterkoffie gebruik je koffie met filtermaling. Dit is redelijk grof gemalen koffie (wij gebruiken stand 13 op mahlkonig)
Schenk eerst de koffie op tot 60 gram in 30 seconde (in deze tijd kan de koffie bloomen, je zorgt ervoor dat alle koffiedeeltjes nat worden en de gassen die tijdens het branden zijn ontstaan vrij komen, de koffie wordt klaar gemaakt om zijn smaken vrij te geven) Vervolgens schenk je door totdat 150 gram op weegschaal staat en de timer op 1 minuut. Daarna schenk je door tot 260 gram. En vervolgens tot 300 gram. Bij elkaar duurt dit ongeveer 2-3 minuten voor een perfecte bak koffie.

Ready to drink! Tipje, filter koffie is lekkerder als het iets is afgekoeld. Dan komen de smaken beter tot z’n recht.


Clever

18 gram koffie
300 gram water (96 graden)

Maak het filter eerst nat, zodat je de papiersmaken van het filter niet in je koffie krijgt. Hiermee zorg je er tegelijkertijd voor dat je het kannetje van de filter voorverwarmd. Doe de gemalen koffie in het filter. Voor filterkoffie gebruik je koffie met filtermaling. Dit is redelijk grof gemalen koffie (wij gebruiken stand 13 op mahlkonig)
Doe de koffie in het filter van de Clever en schenk al het water op de koffie. Wacht tot de timer 3,5 minuut aangeeft en zet vervolgens de Clever op een kopje zodat het de koffie door het filter begint te lopen en in je kopje terecht komt.


French press

18 gram koffie
300 ml gram (96 graden)

Maak eerst de frenchpress nat met heet water zodat deze is voorverwarmd. Weeg de juiste hoeveelheid koffie af en maal deze. Zorg dat de koffie nog wat grover is dan filtermaling (14,5 op de mahlkonig). Doe de koffie in de frenchpress en schenk al het water op de koffie. Wacht 1 minuut en roer de koffie nog een keer door zodat de koffie smaak blijft vrij geven. Wacht tot de timer 3,5 minuut aangeeft en druk vervolgens de pers naar beneden waardoor de koffie naar de bodem wordt geduwd. Let op, zolang je de koffie niet uitschenkt in een kopje en in de French Press laat zitten blijft de koffie in aanraking met het water en blijft deze smaak vrij geven. Schenk de koffie dus gelijk uit!


Moccapotje

Bij het moccapotje is het eigenlijk simpel, zorg ervoor dat de maling fijner is dan bij een filter koffie (stand 5). Vul vervolgens het bakje tot aan de rand met koffie, vul het moccapotje met koud water tot net onder het drukventiel en laat het potje op het vuur totdat het kookt.


Het ouderwetse filterkoffie apparaat/moccamaster

75 gram koffie (volle kan)
1250 ml water

Of je nu je koffie zet in een ouderwets filterkoffie apparaat of een moccamaster in een mooi kleurtje, gebruik 60 gram koffie op 1 liter water, dit zijn ongeveer 8 kopjes koffie, voor een volle pot filterkoffie gebruik je 75 gram koffie (1,25 l water). Voor de lekkerste koffie maak je ook nu het filter weer eventjes nat. Doe de gemalen koffie in het filter. Deze maling mag weer net iets grover zijn dan de v60/clever. Wij zetten de molen op stand 14. En vervolgens alleen nog even aanzetten zodat het water op de koffie gaat lopen!


Ready to drink!